© 2018 by Kumi Wickramanayake.

THE INTERACTIVE WALL MURAL

The main project intent was creating a site-specific installation using the underutilized/artifact spaces that exist within the Department of Art, Architecture and Planning (DAAP) building at UC. The installation was then required to be programmed to respond to an environmental  stimulus that existed in the selected site and interact with its users. The site selected was the coat room opening located in the 4000 level of the building. By exploring several design iterations and experimenting with different possible environmental stimuli it was decided to use ambient noise as the responsive element for the project. The design consisting of one holistic composition would have circular pinwheels/ disks that would then rotate, as a response to the ambient noise level of the room. The kinetics of the installation was programmed to proportionately increase with the increase in noise levels.